Jumalanpalvelus

5. sunnuntai pääsiäisestä

Sydämen puhetta Jumalan kanssa

Rogate (= anokaa, rukoilkaa) poikkeaa muiden pääsiäisen jälkeisten sunnuntaiden latinalaisista nimityksistä sikäli, ettei sitä ole saatu päivän antifonista vaan rukouskulkueista, joita Roomassa järjestettiin 300-luvulta alkaen. Ne korvasivat keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. 400-luvun lopulta lähtien kirkolliset rukouskulkueet sijoittuivat rukoussunnuntain ja helatorstain välisiin arkipäiviin, mistä johtuu niiden myöhempi nimi käyntipäivät (ruotsin gångdagar).

Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

Jumalanpalvelus on seurakunnan yhteinen kokoontuminen. Jeesus on siellä mukana. Hän puhuttelee meitä luetussa Raamatun sanassa ja siunaa osallistujat ehtoollisessa. Hän antaa synnit anteeksi ja varustaa elämään kristittynä. Meidän tuomisemme Jumalalle ovat synnintunnustus, rukous ja kiitos. Jumalanpalvelus on kohtaamispaikka.

Jumalanpalvelus

Jumalanpalvelus on seurakunnan yhteinen kokoontuminen