Apostolien päivä - Herran palveluksessa

Jo varhain keskiajalla on vietetty apostolien Pietarin ja Paavalin päivää heidän marttyyrikuolemansa muistoksi (29.6.). Heidät surmattiin perimätiedon mukaan Roomassa keisari Neron toimeenpanemissa vainoissa vuonna 67. Kun apostolien päivät Ruotsi-Suomessa poistettiin vuonna 1772, myös Pietarin ja Paavalin päivä erillisenä pyhänä lakkasi. Sittemmin sen tekstit on sijoitettu tähän sunnuntaihin.

Nykyisin tänä sunnuntaina (6. sunnuntai helluntaista) muistellaan kaikkia apostoleja. Sunnuntain tekstit puhuvat apostolien kutsumisesta ja opetuslapsen tehtävästä laajemminkin. Kristus on katsonut myös meidät arvollisiksi osallistumaan työhönsä. Kuuliaisina Jumalan sanalle olemme osallisia uudesta elämästä Kristuksessa.

Jumalanpalvelus on seurakunnan yhteinen kokoontuminen. Jeesus on siellä mukana. Hän puhuttelee meitä luetussa Raamatun sanassa ja siunaa osallistujat ehtoollisessa. Hän antaa synnit anteeksi ja varustaa elämään kristittynä. Meidän tuomisemme Jumalalle ovat synnintunnustus, rukous ja kiitos. Jumalanpalvelus on kohtaamispaikka.

Jumalanpalvelus

7. sunnuntai helluntaista - Rakkauden laki