Hautapaikka

Puolangalla on viisi käytössä olevaa hautausmaata, joilta voi lunastaa hautapaikan. Hautapaikan hallinta-aika on 30 vuotta. Hallinta-aikaan voi lunastaa jatkon 30 vuodeksi kerrallaan. Hautapaikkoja ei voi varata etukäteen. Poikkeuksena ovat puolisot. Ensin kuolleen puolison hautaamisen yhteydessä voi varata eloon jääneelle puolisolle hautapaikan, esimerkiksi viereen.

Arkkuhautapaikkoja on kahdenlaisia: tavallisia ja syvähautoja. Tavallinen hauta on puolitoista metriä syvä. Syvähauta on 2,10 metrin syvyinen. Syvähautaan haudataan ensimmäinen vainaja alimmaiseksi ja toinen myöhemmin hänen päälleen. Näitä syvähautoja ei voida tehdä kaikkiin hautausmaan osiin. Se johtuu maaperästä. Tuhkauurna voidaan haudata suvun vanhaan hautaan tai erilliselle uurnahauta-alueelle. Tuhkan voi myös sirotella muistolehtoon ilman uurnaa.

Haudat kaivetaan yleensä ostopalveluna pienellä kaivinkoneella. Joskus joudutaan kaivamaan lapiolla. Omaiset saavat halutessaan kaivaa haudan itsekin.

On vanha perinne, että omaiset peittävät haudan hautajaisten yhteydessä. Haudan peittäminen on edelleen mahdollista, kun omaiset niin toivovat. Syvähaudan peittäminen hautajaisissa ei käy, koska syvään hautaan joudutaan laittamaan metalliset reunukset haudan vyörymisen estämiseksi. Ne täytyy nostaa pois koneella. Haudan peittämisen  voi kuitenkin jättää kokonaan seurakunnan työksi. Tämä on hyvä ratkaisu esim. vesisateella ja pakkasella.

Kaikista näistä hautaustoimen palveluista peritään hinnaston mukainen maksu.